Historia

Gyllsjö Träindustri startades 1946 av bröderna Ivar och Tore Svensson, och senare anslöt även Maj Svensson. Till att börja med tillverkade man frukt- och grönsakslådor, bl.a. åt Helsingborgs Fryshus (numera Bring Frigoscandia).

Året därefter införskaffade Helsingborgs Fryshus en av de första gaffeltruckarna i Sverige och Gyllsjö fick frågan om man även kunde leverera lastpallar. Detta visade sig vara en lönsam verksamhet och snart hade man ställt om produktionen till att bara omfatta lastpallar.

I slutet av 40-talet insåg SJ att det behövdes en standardlastpall som kunde användas för transporter. Man kontaktade Gyllsjö och tillsammans utvecklade man den så kallade SJ-pallen.

Jämfört med tidigare modeller av lastpallar, vilka oftast liknade de amerikanska lastpallar som kommit till Europa under kriget, så var SJ-pallen en revolutionerande produkt. Den var både starkare, lättare och hållbarare och gjorde snabbt succé. Dessutom var SJ-pallen en fyrvägspall vilket gjorde den mycket flexiblare och enklare att hantera.

Vid ett möte i början av 50-talet i Paris med Internationella Järnvägsunionen (UIC) antogs SJ-pallen som europeisk standard och kallas sedermera EUR-pall.

Vi är naturligtvis stolta över att ha varit med och utveckla en produkt som tillverkats i mångmiljardupplagor och vi fortsätter att arbeta i samma anda av innovation och nytänkande som Ivar, Tore och Maj Svensson gjorde för mer än 70 år sedan.